Benauwde zege sc Bolsward

14 april 2024 15:15

Ondanks een karrevracht aan mogelijkheden en kansen bleef het gisteren tot de laatste seconde spannend in de wedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen. De 1-0 overwinning was echter dik verdiend en levert de broodnodige drie punten op.

De ziekenboeg is weer iets leger bij Bolsward 1 nu de blessure van Tim van twee weken geleden zodanig weer hersteld is dat hij weer kan starten in het centrum van de verdediging naast de jarige Quinten. 2404_ScBolsward1-LeeuwarderZwaluwen1_333-bewerkt1.jpg
Tel daarbij ook de vorige week al herstelde Sjoerd en Mounir en het eerste krijgt weer wat body. Het vertrouwen op een goede afloop was er vooraf maar enige voorbehoud werd toch gemaakt richting de tegenstander van vandaag. Leeuwarder Zwaluwen won vorige week zomaar met 4-1 wonnen van VVI, zijn ze dan zoveel beter geworden na de trainerswissel in de winterstop? De druk neemt toe voor Bolsward richting het einde van de competitie, er moeten punten vergaard worden om verschoond te blijven van  de na-competitie. Bolsward begint daarom ook direct met aanvallen en krijgt hiervoor ook de ruimte van de Zwaluwen. 2404_ScBolsward1-LeeuwarderZwaluwen1_459-bewerkt1.jpg
In de eerste tien minuten krijgen Özgür (kopbal zijnet) en Davey (achterlijn waar voorzet smoort) kansen maar tot doelpunten komt het niet. Bolsward heeft het overwicht maar het spel is te slordig waardoor de vele mogelijkheden en halve kansen geen goals worden. De voorzetten met name zijn niet op maat zodat de Zwaluwenkeeper keer op keer de bal makkelijk kan onderscheppen. De 1-0 voorsprong komt dan ook niet van de zijkant maar door het goed veroveren van de bal door Christiaan uit de opbouw van de gasten, het passje vervolgens van Wilco op de vrijstaande Davey en het prima afronden van de topscorer levert eindelijk de voorsprong op. 2404_ScBolsward1-LeeuwarderZwaluwen1_246-bewerkt1.jpg
In de laatste vijf minuten van de eerste helft weet ook Zwaluwen nog  enig gevaar te stichten met een afgekeurde goal (buitenspel) en een afstandsschot dat over gaat. Özgür krijgt nog een dot van een kans om van dichtbij te scoren maar zijn schot uit de draai is een prooi voor de keeper.

De tweede helft wordt gespeeld in een laag tempo en Bolsward opereert erg voorzichtig. Zwaluwen trekt zich terug op de eigen helft en plaatst zo nu en dan een countertje, met name via de rappe linkbuiten. De organisatie bij Bolsward staat echter goed. Het is zaak om geen doelpunten tegen te krijgen en het zou mooi zijn dat de voorwaartsen de marge nog verdubbelen. Door het voorzichtige voetbal en het uitblijven van meer Bolswarder doelpunten, veranderd het kijkspel voor het van het zonnetje genietende publiek naar spannend. 2404_ScBolsward1-LeeuwarderZwaluwen1_610-bewerkt1.jpg
Wilco is dichtbij een doelpunt als zijn vrije trap uiteen spat op de lat. Davey legt nog enkele keren aan maar zijn schoten verdwijnen naast de goal of smoren in de verdediging van de gasten. In de laatste tien minuten ruikt Zwaluwen nog kansen en gaat meer risico’s nemen waardoor ze zelfs een overwicht krijgen. Bolsward krijgt hierdoor nog enkele prima counterkansen maar Davey, die de keeper al voorbij is blijkt ook maar een mens en krijgt als hij de bal in de goal wil schuiven spontaan

De voor hem ingevallen Wessel krijgt dan vanaf rechts nog een levensgrote kans maar zijn schot alleen voor de keeper verdwijnt net over. Als de gasten in de laatste minuten nog twee keer een corner krijgen is de angst groot op puntverlies maar koel verdedigen voorkomt dit.

En zo blijft het 1-0. Opluchting bij de supporters en selectie. Een niet goede wedstrijd winnend afsluiten wordt na een ontlading na de wedstrijd gevierd in de kleedkamer. De spanning is groot geweest maar de uiteindelijk benauwde zege dik verdiend. Volgende week de uitwedstrijd tegen Dronrijp.

Foto's: Johan de Jong

Opstelling: Milan Schreuder; Sjoerd Breeuwsma, Quinten Hartman, Tim Oosterbaan, Wesley Lohman (Jesse Bons); Mounir Bou-Asrar, Owen Burghgraef, Özgür Akkus (Sander Bootsma); Davey Lohman (Wessel Kramer), Christiaan Stremler (Roy van Hiel), Wilco Folkerts

Scoreverloop: 30e 1-0 Davey Lohman